Site2016
Ga naar de nieuwe website
Let op:
Je bent nu op het website-archief van de BD-Vereniging.
Gegevens die hier staan kunnen verouderd zijn.
Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding

 

> >start - vereniging

Het project Biologisch-Dynamische Ambassadeurs
een uitwisselingsplatform ten behoeve van de biologisch-dynamische landbouw
Reto Ingold

Biologisch-dynamische pionier projecten zijn nu verspreid over alle continenten en alle klimaatzones. Hoewel de wereld steeds kleiner lijkt te worde, is het voor veel van die pioniers projecten niet gemakkelijk toegang te hebben tot praktische kennis en ervaring in de biologisch-dynamische landbouw. Een bron van dergelijke praktische kennis, die naast agrarische vaardigheden ook enthousiasme, creativiteit en inzet voor biologisch-dynamische landbouw omvat, zijn de afgestudeerden van biodynamische opleidingen. Op hen richt het aanbod / de uitdaging van de Landbouw Sectie zich voornamelijk: waarom zou je niet, na voltooiing van je biologisch-dynamische opleiding, een jaar doorbrengen bij het helpen opzetten van een pionier-project in de biologisch-dynamische landbouw ergens in de wereld?

"Biologisch-Dynamische Ambassadeurs" is een programma dat is gericht op het ondersteunen van de biologisch-dynamische projecten die ver weg zijn gelegen van de gebruikelijke kanalen van informatie. Jonge volwassenen met een afgeronde biologisch-dynamische opleiding kunnen een ambassadeur van de biologisch-dynamische beweging worden. Dit is een kans voor jonge afgestudeerden om eerst de wereld in te gaan alvorens te beslissen zich voor een lange tijd in te zetten voor een boerderij. Dit is een kans te helpen bij het opzetten van biologisch-dynamische landbouw op plaatsen waar die net begonnen is, bijvoorbeeld in een project in Zuid-Afrika, Marokko, Zuid-India of Peru.

De Landbouw Sectie is herhaaldelijk benaderd door pionier-projecten op zoek naar een assistent voor de projectleider, om te helpen bij de praktische uitvoering van biologisch-dynamische methoden. Tot nu toe was het vooral een kwestie van geluk als we erin slaagden om iemand op het juiste moment te vinden. Met ons nieuwe programma willen we een meer professioneel antwoord op deze bestaande vraag geven.

De Ambassadeurs zijn mensen die geven en nemen. Ze helpen de biodynamische impuls om voet aan de grond te krijgen, terwijl ze op hetzelfde moment leren van het pionier-project en kennis maken met de lokale cultuur. Een mooie manier van culturele uitwisseling, die kan bijdragen aan een netwerk van persoonlijke relaties tussen Noord en Zuid, tussen West en Oost.

De Landbouw Sectie heeft professionele ondersteuning voor het "biodynamische ambassadeurs" project, aangezien het project gezamenlijk uitgevoerd wordt met de "Vrienden van Waldorf Education" in Karlsruhe (Duitsland). Deze organisatie is gespecialiseerd in het wereldwijd vrijwilligerswerk en zal de nodige bestuurlijke ervaring, met betrekking tot visa, verzekering en beveiliging inbrengen, maar ook meewerken aan de pedagogische voorbereiding en begeleiding van ambassadeurs.

Hoe werkt het Biologisch-Dynamische Ambassadeurs programma?
Afgestudeerden van een biodynamische opleiding nemen contact op met de Landbouw Sectie van het Goetheanum, via biodynamic.ambassadors@goetheanum.ch . Je kunt je eenvoudig registreren via een standaard aanvraagformulier. Deze aanmelding is belangrijk omdat we de informatie nodig hebben voor visa, verzekeringen en om he te ondersteunen, terwijl je in het buitenland bent. Het projectbureau zal contact opnemen met de aanvragers en hun doelstellingen en verwachtingen bespreken. Nadat je aanvraag is geaccepteerd, kun je zelf zoeken naar een geschikt pionier-project door het gebruik van onze lijsten, beschikbaar op de homepage van de Landbouw Sectie. In een seminar dat algemene informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland geeft en in het bijzonder voorbereidt op het werk als een "biologisch-dynamische ambassadeur", zullen individuele gesprekken worden gevoerd tussen de ambassadeur en het projectteam. Dit persoonlijk contact zal de basis vormen voor jouw ondersteuning tijdens je verblijf in het buitenland. Na de voorbereiding seminar, ben je klaar om te gaan!

Pionier-projecten nemen eveneens eerst contact op met de Landbouw Sectie. Pioneer projecten moeten zich ook aanmelden met behulp van het aanvraagformulier beschikbaar op de homepage van de Landbouw Sectie. Pioneer projecten kunnen individuele bedrijven, biologisch-dynamische organisaties of andere non-profit instellingen zijn die biologisch-dynamische landbouw willen opzetten. De projectmanager moet contact opnemen met het projectbureau om het profiel van de ambassadeur die ze zoeken te definiëren. Pioneer projecten die geschikt zijn als werkplekken voor ambassadeurs in termen van taken en algemene omstandigheden zullen gepubliceerd worden op onze homepage.

Tijdens het verblijf van de ambassadeur op het pionier-project, zal het projectbureau continu ondersteuning bieden. De ambassadeur zal rapporteren over zijn ervaring in het buitenland om de banden tussen de verschillende leden van de biologisch-dynamische beweging te versterken. Het genereuze werk en de inzet van de ambassadeur zal zoveel mogelijk worden ondersteund, door het dekken van zijn kosten (verzekeringen, vlucht, ondersteuning) via donaties en subsidies. Pioneer projecten zelf kunnen mogelijk enige financiële steun ontvangen om hen te helpen met de kosten van het onderbrengen van de ambassadeur.

De ambassadeurs, de pionier projecten en de Landbouw Sectie bundelen hun krachten voor een jaar, in wat hopelijk een vruchtbare samenwerking voor alle drie de partijen zal zijn. Op de Agricultural Conference in het Goetheanum zullen we verder verslag uitbrengen over het project.

Project Biodynamische Ambassadeurs:
Ueli Hurter, Ambra Sedlmayr, Reto Ingold
Biodynamische Ambassadeurs Project
Sektion für Landwirtschaft am Goetheanum
Hügelweg 59
CH-4143 Dornach
Tel: +41 (0) 61 706 4211
Fax: +41 (0) 61 706 4215
E-mail: biodynamic.ambassadors@goetheanum.ch
Web: www.sektion-landwirtschaft.orgVereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding
Wisentweg 12 - 8251 PC Dronten - 0850 609044

 


Let op:
Je bent nu op het website-archief van de BD-Vereniging. Gegevens die hier staan kunnen verouderd zijn.

Ga naar de nieuwe website

Activiteiten

do 1 sep 2016
Van student tot zorgboer
Avondklas met Gerlof Pronk op Warmonderhof. zie warmonderhof.nl

zo 4 sep 2016
Open dag Warmonderhof
zie warmonderhof.nl

do 8 sep 2016
Ontdek BD op de BD-boerderij! Vorden lees verder>>

17 sep 2016
Workshop Bedrijfsindividualiteit
Op CSA De Plantentrekker
Geel (B) lees verder>>

22-25 sept
Seminar met Dorian Schmidt Levenskrachten waarnemen in natuur en landschap in Oostelbeers. Zie levenskrachten.nl

9, 10 dec 2016
Dynamieken en invloeden van sterren en planeten Cursus met Michiel Rietveld Herzele (B)
lees verder>>