> >overzicht

Valeriaan bloemen uitpersen

DSCN0341 Met een pan, een bakje, een paar blokjes hout en een lijm-klem maak je in een handomdraai een degelijke valeriaanpers.

Als je van dit compostpreparaat meer wil dan je met een knoflookpersje uitknijpt, maar je bent nog niet toe aan de aanschaf van een fruitpers om kilo’s bloemen te persen, dan is dit een praktische oplossing.

Doe de valeriaanbloemen in een doek. Duw de doek met de bloemen bij elkaar in een bakje. Druk alles goed samen. Leg een plankje met een blokje op de doek met bloemen. Draai de klem stevig vast en leg het geheel boven op een pan.

Draai de klem twee keer per dag verder aan. Na ongeveer een dag begint het sap te lopen. Met een paar dagen heb je de bloemen helemaal uitgeperst.

BD-Preparaten maken
Biologisch-dynamische preparaten, maken en toepassen De BD-Vereniging publiceerde een rijk geïllustreerde handleiding over het zelf maken van de preparaten.
direct bestellen >>