sept 2014
Jaaropleiding over BD-Landbouw
Driebergen

Barstensvol leven!
Inspiratiejaar over voeding, barstensvol leven

Landbouw-levenskracht-voeding-handel-kookkunst-fijnproeverij. Al deze zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom komen ze in dit verrijkende inspiratiejaar allemaal aan bod. Zowel in theorie als praktijk. De ketenbrede oriëntatie maakt het inspiratiejaar uiterst geschikt voor (stads)mensen, die het besef dat zij deel uitmaken van een groter natuurlijk geheel willen uitdiepen. Naast inzicht in de natuurlijke samenhangen draagt de biodynamische landbouw ook een verrassende metafoor in zich voor levensprocessen. Een vitale metafoor die kan dienen als fundament voor persoonlijke en organisatieontwikkeling. Dat maakt dit inspiratiejaar uiterst geschikt voor mensen die toe zijn aan een nieuwe stap in hun ontwikkeling (privé of werk). Wij denken aan mensen die werken of willen werken in de natuurvoedingsbranche, als manager of als personeel of aan mensen die geïnteresseerd zijn in stadslandbouw. Ook 'gewone consumenten' die nieuwsgierig zijn naar de rijkdom van Demeter/BD kunnen hun hart ophalen aan de feestelijke en verrijkende inhoud van dit inspiratiejaar. En verder is dit jaar geschikt voor:

• iedereen die zich afvraagt waar de vernieuwing van de BD-sector vandaan komt,
  • iedereen die de BD-gedachten wel gek vindt, maar ook uitdagend
Een van de belangrijkste 'opbrengsten' van dit inspiratiejaar zal zijn het besef, dat 'het leven' nog meer het vieren waard is, dan van te voren bedacht kan worden.

Biologisch Dynamisch
De biologisch dynamische (BD)landbouw verzorgt en koestert het levende aspect van voeding, van grond tot mond. Vitale voedingsproducten zijn de belangrijkste opbrengst van de biologisch dynamische landbouw. Hoewel de voedingsstoffen van de producten uit de reguliere land- en tuinbouw nauwelijks lijken te verschillen van die van de BD landbouw, zijn de verschillen in smaak, kleur, vorm, houdbaarheid en structuur overduidelijk te zien, te proeven en te ruiken.

Inhoud
In dit inspiratiejaar leer je de basisprincipes en achtergronden van de BD landbouw. Daarnaast leer je het verschil te proeven, te ruiken en te voelen. Ook leer voedingsgewassen en -producten nauwkeurig waar te nemen. Je maakt kennis met het begrip innerlijke voedingskwaliteit. De inhoud van dit begrip zal gedurende het hele jaar vanuit de zich ontwikkelende wereld- en mensvisie worden uitgebreid. Grondlegger van dit dynamisch denken is Rudolf Steiner

Na afloop van dit jaar heb je een heldere indruk van en visie ontwikkeld op de grote cultuur- en maatschappijvernieuwende potentie die biologisch dynamische land- en tuinbouw in zich draagt. Je bent je bewust van het levende aspect van voeding en hoe dit te verzorgen, als consument, kok, winkelier, tuinder of als beleidsmaker.

Onderwerpen die aan bod komen:
  • Innerlijke voedingskwaliteit
  • Waarnemen van levenskrachten in bodem en voedingsproducten
  • De natuurrijken (mineralen, planten, dieren, mensen)
  • Ontwikkeling van de landbouw
  • Relatie natuurwetenschap-biodynamische ontwikkelingsvisie
  • Bodemkunde
  • Compost en BD preparaten
  • De kosmos en groeiprocessen.
  • Biodynamische teelt van verschillende voedingsgewassen
  • Mens- en aardeontwikkeling
  • Zaadteelt
  • Natuurvoedingsleer
  • Ethersoorten
  • Praktijk
  • Het bedrijfsorganisme

Data: het inspiratiejaar zal gegeven worden op 10 vrijdagen en zaterdagen, vanaf september 2014.

Docenten: Michiel Rietveld, Ruud Hendriks, Hanneke Gordijn, Edith Lammers van Bueren, Annemieke Grimbergen, Joke Bloksma, Petra Essink, Ramses van Hees en Peter van Berckel.

Kosten en info: € 2795,- incl. koffie, thee, lunch en inschrijfgeld (€ 125,-)

Voor meer informatie kun je de folder downloaden.