11, 12 januari 2014
CSA-Pergola Conferentie
Omgeving Venlo

Het verslag van de pergoladag 2014 is klaar.

Programma 11 januari 2014

Tijd: 9.30 uur- 16.30 uur, met diner tot circa 20.30 uur
Museum de Locht
Broekhuizerdijk 16D
5962 NM Melderslo

9.30 uur Ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Welkom door dagvoorzitter Maria van Boxtel en kennismaken met oude en nieuwe initiatieven:

• Uit Nederland vertelt Corneel van Rijn, van boerderij Buitenverwachting uit Hoogmade, over zijn nieuwe moestuin met leden en zijn plannen om burgers te betrekken bij de dierlijke takken op zijn bedrijf. Ook met nieuwe ondernemers uit Vlaanderen.
  • Overzicht ontwikkelingen in Nederland, door Jan Jaap Scholten, de Nieuwe Akker, een zelfpluktuin in Schalkhaar bij Deventer,
  • Overzicht ontwikkelingen in Vlaanderen door Tom Troonbeeckx, tuinder het Open Veld over de CSA netwerk Vlaanderen

11.00 uur Mechanisatie voor kleinschalige bedrijven: een teler en mechanisatiebedrijven delen hun ervaringen.

12.30 uur Lunchpauze

14.00 uur Workshops, kies uit de volgende mogelijkheden:

1. thema 'mechanisatie': Klaas Nijhof van de Nieuwe Ronde en Jan Jaap Scholten van de Nieuwe Akker delen hun ervaringen en kijken met de deelnemers van deze workshop naar mechanisatie: wat heb je al, wat houdt je rug 'heel', zijn er verbetermogelijkheden. Klaas Nijhof is ook enthousiast over zijn torsiewieder op de wielschoffel: ter plekke te bekijken!

2. thema 'geld: crowdfunding, pensioen, arbeidsongeschiktheid: hoe regelen?': Alternatief financieren: een CSA bedrijf doet niet anders. Maar wat als je naast financiering voor je teelten ook geld nodig hebt voor grotere investeringen zoals grond of gebouwen. Biedt crowdfunding dan een oplossing? En dan: arbeidsongeschiktheid, pensioen: altijd dingen om later te regelen! Wat zijn je mogelijkheden om dat toch nu al te doen? Hoe kaart je het aan? Regel je het zelf of via de burgers? Maria van Boxtel komt met verschillende inspirerende voorbeelden.

3. thema 'klanten vinden en sociale media': CSA bedrijven vinden en binden burgers. Kan je hierbij sociale media slim inzetten? Ondernemers die gebruik maken van facebook, twitter en andere media vertellen hoeveel tijd het hen kost en wat het oplevert. Werk jij ook met sociale media of ben je het van plan? Laat je inspireren!

4. thema 'meer dan groenten': Corneel van Rijn, boerderij Buitenverwachting, wil naast een CSA tuinderij met groenten ook samenwerken met betrokken burgers bij de andere takken op zijn bedrijf, zoals dieren. In deze workshop het voorbeeld van Jan Wieringa, Veld en Beek die al vlees of zuivel verkoopt aan vooruitbetalende burgers. Brainstorm mee met Corneel over de aanpak van een CSA bedrijf met 'meer dan groenten'.

16.00 uur Gezamenlijke terugkoppeling van werkgroepen

16.30 uur Afsluiting

17.30 uur Diner

20.30 uur Afsluiting van de dag

Opgeven verplicht bij Jan Jaap Scholten, tuinderij de Nieuwe Akker, via csaconferentie2013@gmail.com

Programma excursiedag 12 januari 2014

9 uur start rondleiding op De Vrije Akker, Hoofdstraat 45 in Lottum.
Moniek van Hirtum en Maaike Kruijt telen op de Vrij Akker groenten en fruit voor hun zelfoogst-klanten. Op deze mooie CSA tuinderij kunnen we een kijkje nemen bij de teeltbedden. Wat telen Maaike en Moniek, hoe regelen ze het zelfoogsten, hoe betrekken ze hun leden? De Vrije Akker ligt vlakbij Venlo in het dorpje Lottum: vinden tuinsters Moniek en Maaike hier genoeg leden? www.devrijeakker.nl

11 uur voortgang rondleiding bij tuinderij de Woag, Dijk 2 in Neer.
Tuinder Wiel van de Bool is een rasechte pionier, met boerderijwinkel en webwinkel met bezorgdienst levert hij direct aan vaste klanten en enkele grootafnemers. Zijn brede assortiment en slimme mechanisatie zijn interessant om te zien. www.boerwiel.nl

ROUTE, LET OP: het adres van de Woag is Dijk 2 in Neer. Je vindt de Woag langs de Napoleonsweg (=Rijksweg 273) tussen Neer en Kessel, ter hoogte van hectometerpaaltje 57,9 (oostelijk). De afslag van de Napoleonsweg vanuit het Noorden is gevaarlijk: strak linksaf zonder voorsorteerstrook, dus achteropkomend verkeer kan last van je hebben.

De 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Willy Schilthuisfonds van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

aanmelden