zaterdag 14 dec 2013 en 11 jan en 15 feb 2014
Biologisch dynamische landbouw en bodem
Drie studie-ochtenden

In de Biologisch Dynamische landbouw is het verzorgen van de bodemvruchtbaarheid een centraal thema. Daar draait het allemaal om. Wat heeft de Biologisch -Dynamische Landbouw nu, in 2013, aan inzichten en ervaring te bieden als het om bodemvruchtbaarheid gaat? Wat heeft 80 jaar BD-landbouw en BD-onderzoek opgeleverd? Over dit thema hebben in de winter 2012/2013 drie bijeenkomsten plaats gevonden. Op veler verzoek organiseren we de komende winter opnieuw drie bijeenkomsten. Deze zijn tevens een voorbereiding op de winterconferentie van de BD-Vereniging in 2014.

1. De landbouw op zich gaat naar steeds grotere bedrijven met meer techniek. Nu wordt 50% van het landbouwareaal bewerkt door 3% van alle boeren. "Bedrijven onder de 100 ha hebben geen perspectief", is de opvatting. Het groter worden van bedrijven is nog nooit zo snel gegaan als nu. In akkerbouw, groenteteelt en weidebouw krijgt de techniek meer aandacht, de bodem minder.
  2. Wanneer de mens de band met de bodem verliest ontstaan er grote maatschappelijke problemen. Als tegenhanger zien we de opkomst van stadslandbouw, zorglandbouw, volkstuinen, kleinschalige wijnbouw, perma-cultuur. Daar is een bijzonder proces aan de gang van toenemende aandacht voor de bodem. Niet vanuit politiek of beleid, maar van onderop. Deze twee ontwikkelingen vormen het kader voor de bijeenkomsten.

Elke bijeenkomst zal beginnen met een inleiding. Na de inleiding kijken we naar een bodem en gaan we onderzoekend in gesprek over de inzichten en de vraagstukken die de inleider heeft gebracht. Die brengen we in relatie tot onze eigen praktijk, de geesteswetenschappelijke inzichten van de BD-landbouw en de "wereldbodemsituatie". Per bijeenkomst krijgen deelnemers aanbevelingen voor de voorbereiding.

De drie bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag van 10.00 - 13.00. Koffie en thee vanaf 9.30 uur.

• 14 december 2013, Hondspol in Driebergen
    Inleiding door Jan Saal: Welke aanwijzingen vinden we in de landbouwcursus van Rudolf Steiner met betrekking tot de verzorging van de bodem en hoe zit het met de vertaling naar de praktijk en naar het hier en nu? Gesprek aan de hand van onderzoek van de bodem op De Hondspol
  • 11 januari 2014, Zonnehoeve Zeewolde
    Inleiding door Piet van IJzendoorn in samenwerking met Jan Bokhorst: Zonnehoeve bestaat bijna 30 jaar. Wat zijn nu de opgedane inzichten met betrekking de ontwikkeling van de bodem na 30 jaar BD. Hoe zit het bijvoorbeeld met de fosfaat huishouding? Gesprek aan de hand van onderzoek van de bodem op Zonnehoeve
  • 15 februari 2014, Boomgaard Ter Linde, Oostkapelle
    Inleiding door en gesprek met Piet Korstanje in samenwerking met Coen Ter Berg: Naast het onderzoek door eigen waarnemen van bodem en gewasontwikkeling hebben we ook behoefte aan een stoffelijke analyse. Bestaat daarvoor een visie en methode die aansluit bij de BD-landbouw? Welke werkwijze geeft inzicht en handreikingen voor te nemen maatregelen?

We willen je van harte uitnodigen om mee te doen aan deze bijeenkomsten. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het is wel nodig om je aan te melden. Als je andere mensen weet die belangstelling hebben dan is het prima deze uitnodiging door te sturen.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Na aanmelding ontvang je een bevestiging en nadere gegevens over locatie en programma.

Hartelijke groet,
Derk Klein Bramel.